Fontos információk a diákhitel igényléssel kapcsolatban

Tisztelt Hallgató!

A járványügyi helyzet miatt módosulások léptek életbe a diákhitel Neptunból történő igénylésével kapcsolatban.

  • A Diákhitel Központ személyes ügyfélszolgálatának, valamint az Egyetem Hallgatói Központjainak átmeneti zárva tartása miatt jelenleg csak korlátozottan van lehetőség a diákhitel Neptun rendszeren keresztül történő megigénylésére, mivel a hiteligénylés véglegesítéséhez szükséges személyes ügyintézés (vagyis a szerződésnek az átvételre jogosult személy előtt történő aláírása és leadása) a jelen helyzetben nem tud megvalósulni.
  • A Neptun rendszerből indított szerződések elektronikus aláírására viszont továbbra is van lehetőség (amennyiben rendelkezik Ügyfélkapus hozzáféréssel), ezen a módon változatlanul lehet diákhitel igényelni.
  • Amennyiben nem rendelkezik Ügyfélkapus hozzáféréssel, akkor a szükséges adatlapokat a www.diakhiteldirekt.hu online ügyintézési felületén a Hiteligénylés menüpontban is ki lehet tölteni. Ebben az esetben nagyobb postahelyeken, illetve együttműködő bankok, takarékszövetkezetek kijelölt fiókjaiban kell leadni a kinyomtatott hiteligénylést. A leadóhelyek részletes listája az alábbi linken megtalálható:
    https://www.diakhitel.hu/elerhetosegek/partnerpontok.html (Pénzügyi PartnerPontok)
    A hitelszerződés megkötésére közokiratban foglalt meghatalmazás útján is van lehetőség.

FONTOS!

A koronavírus járvány okozta nehéz helyzet miatt a Diákhitel Központ meghosszabbította a hiteligénylés határidejét a szabad felhasználású Diákhitel1 tekintetében. Ennek értelmében az a hallgató, aki 2020. március 27-ig leadja igénylését, már áprilisban megkapja a kért összeget. A járvány ideje alatt folyamatosan igényelhető a képzési költségre fordítható Diákhitel2 is.

Továbbá:

A Kormány március 18. napján hozott döntésének megfelelően a Diákhitel Központ törlesztési moratóriumot hirdet a fennálló diákhitel tőke- és kamattartozás tekintetében minden ügyfele számára 2020. december 31. napjáig. A törlesztési moratórium kiterjed a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése március 19-én automatikusan hatályba lépett, ahhoz külön nyilatkozatot nem kell tenni. A jogszabályban előírt moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve a 2020. március 18. napjáig felmondott szerződéseken túl 2020. december 31. napjáig nem mond fel szerződéseket.

Bővebb információkért kérjük látogasson el a www.diakhitel.hu oldalra.

Neptun Iroda