Pályázati felhívás - Az űrrobotika atyja

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
KÖZÉPISKOLÁSOK, EGYETEMISTÁK ÉS FŐISKOLÁSOK RÉSZÉRE
AZ ŰRROBOTIKA ATYJA

2015. február 17.
Bejczy Antal ÉLETÉNEK ÉS ALKOTÁSAINAK BEMUTATÁSÁRA

A nemzetközi műszaki társadalom 2015-ben ünnepli a magyar származású Prof. Dr. Bejczy Antal fizikus, az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető kutatója, a California Institute of Technology professzora, a Washington University in St. Louis professzora, az Óbudai Egyetem tiszteletbeli doktora, a nemzetközi űrkutatás és robotika kiemelkedő személyisége születésének 85. évfordulóját.
Ebből az alkalomból az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központja keretében működő Bejczy Antal iRobottechnikai Központ kezdeményezésére "Az űrrobotika atyja" rendezvénysorozat keretében három kategóriában pályázhatnak a középiskolások, illetve egyetemi, főiskolai hallgatók.

1. Bejczy Antal robotépítő verseny

A pályázóktól Bejczy Antal robotikai kutatásaihoz kötődő működő robotmodell elkészítését várjuk, amely Bejczy Antal űrrobotjait mintázza. A kategóriában főiskolai, illetve egyetemi hallgatók egyénileg vagy munkacsoportokat alkotva készíthetnek pályaműveket. A legjobb alkotásokat "Az űrrobotika atyja" rendezvénysorozat keretében bemutatjuk, illetve kiállítjuk.
A robotépítő versenyen résztvevők 2015. február 10-ig jelentkezhetnek az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ robotverseny@uni-obuda.hu címén, a versenyre benyújtandó robot fényképével és rövid leírásával. A jelentkezést visszaigazoljuk.
"A pályázóktól Bejczy Antal robotikai kutatásaihoz kötődő működő robotmodell elkészítését várjuk, amely képes bemutatni Bejczy Antal űrrobotjainak tevékenységét."

A versenyzők két kategóriában nevezhetnek: "LEGO robot" és "nyílt robot".

  • A LEGO robot kategóriában csak LEGO-ból épített járművek vehetnek részt.
  • A "nyílt" kategóriában semmilyen megkötés nincs.

Minden robot esetében elvárás, hogy a métere ne haladja meg az 50x30x30 centimétert, és 5 kg-nál legyen könnyebb.
A robotnak alkalmasnak kell lennie biztonságos beltéri üzemeltetésre.

A pályázatok elbírálását egy szakmai zsűri fogja végezni, és alapvetően két részből áll:
1) Az alkotóknak be kell kell mutatniuk a robotjukat: ismertetni a funkcióit, elemeit, az építés főbb szempontjait, érdekességeit.
Pontozásra kerülnek:

  • a robot külalakja, megjelenése
  • kapcsolódása Bejczy Antal munkásságához
  • funkcionálisnak kell lennie
  • bemutatás minősége
  • csapat meggyőző volta

2) A robotnak egy "marsi" körülményeket imitáló pályán kell végrehajtania az alábbi feladatot:
- Egy kb 5m X 5x -es területen autonóm módon navigálni: az elhelyezett akadályokat kikerülni, nehéz terepen átjutni, a célhoz elérni.
- A célban egy "érdekes kőzetmintát" (egy tárgyra rányomtatott QR kódot) beolvasni és egy megadott címre pl. wifi-n elküldeni.

Zsűrizési szempontok lehetnek:

  • robot "hitelessége"
    • mennyire felel meg egy eredetinek (nyilván erős egyszerűsítéssel) -mechanikai megvalósítás
    • mennyire precíz a mechanika
  • megjelenése
    • mennyire néz ki mérnöki munkának (nem papírból összeragasztott) -felhasznált technika
    • maga a rendszert működtető technika
    • pl: a talajon stabilan közlekedik, nem billeg, stb.
  • maga az idő ami alatt megcsinálta az adott feladatot

2. Bejczy Antal esszéíró verseny

A verseny keretében olyan esszék, dolgozatok elkészítését várjuk, amelyek a mai fiatalok nézőpontjából átfogóan, vagy életének egy-egy időszakára, illetve részletére fókuszálva mutatják be Bejczy Antal életét, munkáit. A Bírálóbizottság által legjobbnak ítélt dolgozatokat a szervezők a honlapon közzéteszik.
Az esszét 2015. február 10. éjfélig lehet elküldeni Word formátumban a robotverseny@uni-obuda.hu címre, a pályázó nevének és elérhetőségének, illetve iskolája nevének megadásával.

3. Bejczy Antal grafikai verseny

A grafikai versenyre, szabadon választott kézi vagy számítógépes grafikus technikával elkészített alkotásokat várunk A4-es vagy A3-as méretben, amelynek tartalma kapcsolódik Bejczy Antal űrrobotika területén folytatott tevékenységéhez.
A grafikai alkotást 2015. február 10. éjfélig várjuk a robotverseny@uni-obuda.hu címre, a pályázó nevének és elérhetőségének, illetve középiskolája nevének megadásával.
A grafikai versenyre benyújtott pályázatokat kiállítjuk, a helyezéseket szakértő zsűri dönti el a közönségszavazatok értékelését figyelembe véve.

Díjazás

A három verseny első helyezett pályamunkái pénzjutalomban és oklevélben részesülnek.
A szervezők a színvonalas pályázatokat további értékes díjakkal és elismerő oklevelekkel jutalmazzák.
Az alkotók meghívást kapnak az Óbudai Egyetemen 2015. február 17-én megrendezésre kerülő „Az űrrobotika atyja” rendezvénysorozatra, amelynek keretében kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására.

„Az űrrobotika atyja” rendezvénysorozat programjával és a pályázattal kapcsolatos információk a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ http://conf.uni-obuda.hu/SpaceRobotics2015/ honlapján, illetve az ott megadott címeken olvashatók.