Tájékoztató a TDK dolgozatot ellenőrző hallgatók részére

A plágiumellenőrző szoftver alkalmazásának eljárási rendje

Plágiumkereső szoftver és a digitális archiválás
A plagizálást ellenőrző szoftver egy komplex egyetemi program részeként működik, melynek fontos, új eleme a Könyvtár által szolgáltatott DigiTool program, mely alkalmas digitális tartalmak kezelésére, lehetővé teszi a szakdolgozatok és TDK dolgozatok elektronikus formában való tárolását, archiválását és kereshetővé tételét. A komplex programban összekapcsolódik a Neptun, a DigiTool és a plágiumellenőrző szoftver.

A DigiTool program használatának a folyamata a következő:

  1. A hallgató a TDK dolgozatát a DigiTool rendszerbe tölti fel, mely a http://szakdolgozat.uni-obuda.hu címen érhető el. A program automatikusan továbbítja a dolgozatot plágiumellenőrzésre. A felhasználónév minden hallgatónak a Neptun-kódja, a jelszó pedig a születési dátumának nyolc számjegye egybeírva pont nélkül (pl.: 19900101 -1990. január 1.).
  2. A feltöltőfelületen a következő adatok megadása kötelező:
    • Név:
    • Neptun kód:
    • E-mail cím:
    • Kar:
    • TDK dolgozat címe:
    • Belső konzulens neve:
  3. A teljes TDK dolgozat feltöltése kötelező (feltöltendő a címlap, a tartalomjegyzék, a teljes szöveg képekkel, ábrákkal, minden melléklet, valamint az irodalomjegyzék) Pdf és Word formátumban egyaránt.
  4. A feltöltés csak a jognyilatkozat elfogadása mellett valósulhat meg.
    Kijelentem, hogy a TDK dolgozat saját munkám eredménye, a felhasznált szakirodalmat és eszközöket azonosíthatóan közöltem. Az elkészült TDK dolgozatban található eredményeket az egyetem és a feladatot kiíró kar saját céljára térítés nélkül felhasználhatja, a titkosításra vonatkozó esetleges megkötések mellett.
    Kijelentem, hogy a feltöltött dokumentum megegyezik a nyomtatásban beadott TDK dolgozatommal. Tudomásul veszem, hogy a TDK dolgozatom plágium ellenőrzésen esik át, az egyetem könyvtára elektronikusan tárolja és archiválja azt, az általa működtetett digitális adattárban (ÓDA).
  5. A hallgatónak a kész, bekötött TDK dolgozatot, valamint a feltöltés igazolását kell beadnia a kari TDK felelős részére. A feltöltés tényéről és időpontjáról szóló igazolás a feltöltést követően kinyomtatható mind a feltöltő felületről, mind pedig a hallgató általa megadott e-mail címre érkező visszaigazolásról.
  6. A TDK dolgozat elemzése - szoftver általi plagizálás ellenőrzése - a kari TDK felelős e-mail címre érkezik a feltöltést követő 48 órán belül.
  7. A kari TDK felelős ezt az elemzést továbbítja a belső konzulens e-mail címére.
  8. A konzulens értékeli a kapott elemzést, kinyomtatja az elemzés első oldalát, amire aláírásával igazoltan ráírja a dolgozat minősítését:
    • "A TDK dolgozat plágium ellenőrzésen megfelelt."
    • "A TDK dolgozat plágium ellenőrzésen nem felelt meg."
  9. A konzulens döntéséről minden esetben értesíti a hallgatót és a kari TDK felelőst.
  10. A sikeres TDK dolgozat előadását követően, a kari TDK felelős értesítése alapján a Könyvtár archiválja a dolgozatokat.
  11. Probléma a szakdolgozat@uni-obuda.hu e-mailre jelezhető.
  12. A TDK konferenciát követően a TDK dolgozatokat "láthatatlanná" tesszük a rendszerben, így a TDK-ra épülő szakdolgozat ellenőrzésekor, a TDK dolgozat nem jelenik meg plágiumként.

Eredményes feltöltést kívánunk!