Általános tájékoztató a teljesen elektronikus diákigazolvány igénylési folyamatról

1) Általános tudnivalók:

2011. december 30-án megjelent az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) kormányrendelet. A Korm. rend. rendelkezései alapján 2012. január 1-jétől a diákigazolvány igénylési folyamata teljesen elektronikus lesz.
2012. január 15-étől az igényléseket az átmeneti időszakban már megszokott felületeken lehet beküldeni. A hagyományos lap csupán a vonalkód miatt használatos, ezt a kapcsolódó Neptun felületen a "sorszám" mezőben kell feltüntetni. Ezen kívül a hagyományos lap más funkciót nem tölt be: nem kell kitölteni, nem kell aláírni, fényképet ragasztani rá, mert nem kerül továbbításra.
2) Fénykép és aláírás beküldése, adatok pontossága:
A fénykép és aláírás felvételét az új igénylési folyamat szerint az okmányirodák végzik külön szolgáltatásként. Az Oktatási Hivataltól kapott tájékoztatás alapján az okmányirodákban a fényképezési szolgáltatás 2012. február 6. napjától lesz elérhető, így a diákigazolvány igényléshez szükséges igazolványképek elkészíttetése végett csak ezt követően fáradjanak az okmányirodákba. A fényképezést célszerű az igénylés továbbítása előtt elvégezni. A megfelelő fénykép hozzárendelése érdekében nagyon fontos, hogy az igénylés adatainak rögzítése a személyazonosító okmányok (születési anyakönyvi kivonat, személyi igazolvány, lakcímkártya) alapján történjen, mert az igénylés adatai a személyi és lakcímnyilvántartással kerülnek összevetésre a fényképek hozzárendelése előtt.
3) Ideiglenes diákigazolvány:
A Korm. rend. rendelkezései alapján az ideiglenes diákigazolványokat az intézmény által az igénylés adatai alapján nyomtatott egyedi sorszámmal ellátott igazolás váltja fel, mely ingyenes lesz a jogosultak számára.
Az ideiglenes diákigazolványokat legkésőbb 2012. február 29-éig be kell vonnia az intézménynek.

Igazolás nyomtatására csak az igénylő felületen „Beküldve” státuszú igénylés adataiból lehetséges.

4) A diákigazolvány díja:
A diákigazolvány díja a Korm. rend. rendelkezései alapján a köz és felsőoktatásban egységesen 1400 Ft, amelyet a jogosultak az intézménynek fizetnek meg.

5) A diákigazolvány postázása:

Az elkészült diákigazolványt a Korm. rendelet rendelkezései szerint a jogosult lakcímére postázzák, valamint az elkészült diákigazolványokról az intézmény is visszajelzést kap.