Nyelvi képzés

Tisztelt Hallgatónk!

Egyetemünk Rektori Tanácsa áttekintette a nyelvi képzés tapasztalatait és az EHÖK-el egyetértésben bizonyos változtatásokról is döntött, amelyek közül kiemelendő a kritérium tárgyat előkészítő szaknyelvi kurzus meghirdetése. A nyelvi képzés legfontosabb szabályait az alábbiakban foglaljuk össze:

I.    A diploma kiadásának nyelvi követelménye a középfokú C típusú (komplex) általános nyelvvizsga.

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT és KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAKON:

Államilag elismert legalább középfokú C típusú szaknyelvi vagy felsőfokú C típusú általános nyelvvizsga szükséges.

II.    Az abszolutórium kiadásának nyelvi követelménye nappali tagozaton:

  1. Szakmai (kritérium) tárgy teljesítése idegen nyelven (angol vagy német), egy féléves tárgy, 2-3óra/hét, 2 kredit érték, évközi jeggyel zárul, felvehető szabadon választható tárgyként is.
    A kritérium tárgy felvételének feltétele jelenleg: alapfokú C típusú nyelvvizsga, vagy belső szintfelmérő vizsga letétele, vagy haladó szintű általános nyelvi kurzus teljesítése.
    2011. januárjától: legalább középfokú, szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsga, vagy a szaknyelvi kurzus teljesítése.
  2. Alapszintű angol nyelvtudás megszerzése azon hallgatók számára, akik a kritérium tárgyat nem angol nyelvből teljesítették, ami háromféle módon teljesíthető: alapfokú C típusú nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatásával, belső házi vizsga letételével az egyetemen, illetve kezdő szintű általános angol kurzus teljesítésével (60 óra/félév, 2 kredit).

III.    A szaknyelvi kurzus célja a kar által meghirdetett kritérium tárgyak sikeres teljesítésének előkészítése. A tárgy egy féléves, 60 óra, heti 2x2 óra, 2 kredit, évközi jeggyel zárul. Szabadon választható tárgyként is felvehető. Felvételének feltétele: alapfokú C típusú nyelvvizsga vagy szintfelmérő vizsga teljesítése.

Tematikájában a szakszövegekre jellemző nyelvtani szerkezetek, a természettudományos alapszókincs, a kritériumtárgyak alapszókincse, szakszövegek olvasása, mellett szerepel az önéletrajz és a motivációs levél szakszerű megírásának elsajátítása is.
Figyelem! Azon hallgatóknak, akik 2011. februártól kívánják teljesíteni a kritérium tárgyat és nem rendelkeznek legalább középfokú, szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgával, szeptembertől hallgatniuk kell a szaknyelvi kurzust, amelyre a most következő tantárgyfelvételi időszakban tudnak jelentkezni.
IV.    Angol és német általános nyelvi képzést biztosíthat a kar a középfokú C típusú nyelvvizsga megszerzéséhez. A tárgy egy féléves, 60 óra, 2 kredit, évközi jeggyel zárul. Szabadon választható tárgyként is felvehető. A tárgy felvételének feltételét jelentő szintfelmérő vizsgára az első tanórán kerül sor, kari szervezésben.
V.    Központi szintfelmérő vizsgák (szaknyelv felvételéhez, házi vizsga alapszintű angol) időpontja és helyszíne a Neptunban kerül meghirdetésre.
a. Őszi félévben:
  • Szeptemberi regisztrációs hét első napja
  • Október második hete
  • November utolsó hete

b. Tavaszi félévben:

  • Március második hete
  • Április utolsó hete

VI.    A karok a többi tárgy meghirdetésével együtt, a következő idegen nyelvi tárgyakat hirdetik meg hallgatóik számára:

  1. Kritériumtárgyak, legalább 5 kurzus/félév
  2. Nyelvi kurzusok
    • a. Szaknyelv: legalább 4-6 kurzus/félév
    • b. Általános nyelv (középhaladó, haladó)
    • c. Angol alapszint (nem angolosoknak)

A kurzusokról a karok döntenek és írják ki azokat!
VII.    Nyelvtanfolyamok: Azon hallgatók számára, akik még nem rendelkeznek a kritérium tárgy felvételéhez vagy a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvtudással, az egyetem Idegennyelvi Vizsgáztatási Központja folyamatosan szervez önköltséges, szintrehozó és vizsgára felkészítő nyelvtanfolyamokat kedvező óradíjjal. A tanfolyamot követően lehetőség van helyben a nyelvvizsga letételére is. További információ: www.ivk.uni-obuda.hu
A fentiek részletes leírását megtalálják a Neptun honlapon!
 
Budapest, 2010. május 6.
Oktatási Igazgatóság